Friday, 22 November 2013

KISAH HIDUP PERSEKOLAHAN TAHUN 5 2006

SK PASIR GUDANG 3
5 BESTARI

Hai,hai dan hai...lama rasa dah tak update blog aku ni....Assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua yg sudi membaca...semoga semua dlm lindungan rahmat Allah :)
Okay,tahun ni aku ditempatkan di kelas 5 BESTARI...kelas kedua selepas 5 JAYA.Apa yg seronoknya kelas ni ialah happening n kepala masing2 gila layan...haha :) lokasi kelas kitorg pulak di blok pentadbiran SKPG3,kelas ketiga dr depan tingkat bawah sekali,kelas kitorg kalau ade apa2 kene guna sbb ketika tu kelas kitorg dan 3 lagi kelas tahun 5 digunakan sbg dewan besar sekolah..haha,kalau ada apa2 event rasmi dan perayaan sekolah mmg kitorg sukalah sbb tak belajar kalau kemas2 kelas utk buka dewan,seharian tak belajar kau...hehe.Bercakap pasal lokasi kelas kitorg yg strategik ni juga,kalau pagi2 kelas tahun 5 lah dah buka dulu lampu dan kipas sbb kelas kat bawah then tak ada mangga atau kunci jadi dtg2 je sekolah terus letak beg berbual dlm kelas tu sampai loceng bunyi utk perhimpunan pagi sampaikan ada cikgu cakap budak2 lain cemburu nk dtg sekolah terus letak beg dlm kelas mcm kitorg dan tak payah bawa masuk beg ke perhimpunan..haha,gempak kan ? last2,guru besar tegur jgn masuk kelas sebelum loceng pagi berbunyi =,=...seterusnya,aku tak tau apa yg jadi awal tahun dgn kelas ni tapi perjalanan In Shaa Allah,aku ingatkan semua tu.

Guru kelas kitorg PN RAFIDAH ANIM,dia ajar kitorg Pend. Islam...apa yg bestnya dgn cikgu ni,selalu cakap kelate kat dlm kelas dan membebel tak sudah kalau ade org buat salah especially si faiz dan luqman...haha.Mereka 2 org ni taiko zaman ni...habes dgn duit cikgu pun dia songlap,tp tak pah yah r melebih kan cite2 pasal dia kan ? aib...aku dgr cite luqman kemalangan dan abg dia meninggal..so,skrg tak tau cite mcm mana...harap2 Alhamdulillah masih ada dan sihat.Kalau 2 org ni tak ada pulak dalam kelas masalah,tak hidup kelas satu hari tu...ehehe.Walaupun bising2,tp merekalah membuatkan kitorg happening...thanks guys :D .Cikgu2 sporting pulak cikgu BI kitorg,PN SANISAH & cikgu math kitorg,PN ERYANA.Yang ingatkan kitorg tentang cikgu ni sbb cikgu Eryana selalu nasihatkan kami dan push kitorg sampai dpat A atau B setiap kali peperiksaan sehingga UPSR nnti,maklumlah lagi setahun :3 takut pun ada ketika tu...Aku faham math sejak belajar dgn dia sbb macam2 cara atau kaedah dia buat utk aku faham.Cikgu BI kitorg PN SANISAH ni,selalu buat lawak dan gurau2 dgn kitorg tp dia mmg bagus jugak sbb selalu bg semangat utk capai cita2 yg kita nak.Ajar BI pun kadang2 adalah marah2 sbb si luqman dan faiz memekik dan bising tanpa tujuan -_- ,mangsanya kitorg sbb kene zikir dgn cikgu...walawehhh.huh ! Tapi peperiksaan akhir tahun tahun 5 tu,aku akn ingat cikgu ni sbb siapa2 yg lulus BI dlm final exam ni cikgu kasi duit raya,maklumlah ketika tu hampir nk raya dah..pulak tu,RM5 dia bagi...Alhamdulillah,thanks cikgu ! :D

Bercerita pulak tentang budak2 kelas ni,aku pun tak berapa nk ingat sgt siapa tp yg tak boleh lupa kejadian angin ribut kuat yg melanda Pasir Gudang ketika tu,ramai mcm kena histeria sbb kelihatan bumbung2 rumah berdekatan berterbangan dan memusing2 di padang sekolah spt kene puting beliung tp org kata mmg puting beliung kecil ketika tu sampai kan YB kawasan setempat turun pdg lihat kemusnahan tersebut.Hidayah jiran sebelah flat aku ketika tu menjerit-jerit mcm apa dah,sampaikan yg lain pun turut rasa seram sejuk dgn keadaan mcm tu dan akhirnya menjerit sekali -,- .Hmm,sudah2lah tu kan ? Okay,aku dlm kelas tu selalu bersaing secara sihat dgn Amiruddin dan Fatin Amira sbb kitorg selalu berebut tempat kedudukan dlm kelas ketika exam...selalunya aku nombor 2 dlm kelas dan kadang2 dipintas oleh Fatin Amira jatuh ke tempat ke-3.haha,itu tak kisah yg penting semangat kitorg dlm kelas ni.Tambah2 lagi aku mula2 duduk bersama Amiruddin,kitorg kalau tak faham sama2 tanya dan pulak sama2 BI lemah...haha.Nak dekat akhir tahun,aku duduk sebelah si Akmal,pengawas kelas rendah...kih3 :P.Tak habis2 kene perli dgn cikgu mcm tu sbb pencapaian lari drpd prinsip pengawas SKPG3.



Okay,rasanya itu kot yg aku boleh konsikan dan ingat...tinggallah sebarang komen atau cadangan utk aku improve blog aku ni...thanks :D

To Be Continue...6 BESTARI 2007

Wednesday, 6 March 2013

KISAH HIDUP PERSEKOLAHAN TAHUN 4 2005



SK PASIR GUDANG 3
4 ARIF

haha,rasanya suda lama berhabuk dgn cite2 masa hku tahap 1...skrg kite masuk cite hku tahap 2....insyaAllah,sy akan memorisekan kenangan yg tercatit dgn sebaik mungkin sehingga keadaan sy yg terkini :) btw,,,thanks sudi membaca artikel2 kenangan saya yg x berapa ni...huhu

meneruskn agenda sterusnya...kih3...sy telah dicampak ke kelas ketiga thun ni...mmg sedap sgt...yg elok2 duduk kelas pertama masa darjah 3 jatuh ke kelas ke3 sbb result akhir tahun hku teruk :o ...dan thun ni jgak hku jadi super junior kot sbb dah naik sesi pagi,,,maklum ler kbanyakan sekolah kat johor ni dua sesi...kenangan yg pling hku xleh lupa first time naik sesi pagi ni adalah berlumba-lumba dtg pagi dgn suhaimi si botak waktu tu...kahkahkah,,,smpai kami berdua yg rumah dekat pon sanggup dtg ke skola seawal pkul 5.45 pagi =,=' ...turun je hku dr motor ayah,hku terus je berlari kalau nampak suhaimi sbb bile kami msuk kawasan skola keadaan mmg cerun ...smpai hku pnah tgk cikgu2 main brek2 kete kat cerun pagar nk msuk skola...haha...brek mcm mr bean main brek tu r...kadang2 lawak jgak kalau cikgu yg baru posting nk msuk skola kitorg :) mcm main2 jer dorg nk msuk pagar skola...eh2,,,sambung yg tadi...dalam keadaan gelap gelita hku dgn suhaimi,kitorg sembang2 smpai keadaan skola mulai penuh dan ready utk perhimpunan...tp 4 ARIF ni hanya utk smentara jer sbb bangunan pentadbiran skola kitorg kene upgrade jd kelas hku kene dipecahkn sbb kelas tahun 4 dan tahun 5 jer kat bangunan tu...so sad :( ...mcm xde kelas lain nk dipecahkn sbb kitorg waktu tu tgh HAPPY GO LUCKY :D ...

masuk fasa dipecahkn kelas,hku dicampak ke kelas 4 CERDAS :3 ...kelas pertama waktu tu...tp hku janggal sbenarnya msuk tu sbb ye r budak2 pandai ramai dgn org2 yg baru menggantikan hku...hku duduk kelas tu mcm ape r...x tenang kot nk belajar sbb ade makhluk asing spt hku msuk...lpas2,dikenakn pulak kelas 4 CERDAS duduk di bilik math...bilik math pulak ade cikgu sarimah,guru kelas hku darjah 2 dulu....kalau nk tahu lebih lanjut boleh refer balik yer ke story talent hku darjah 2 mengenai cikgu sarimah...dah lame sikit kitorg duduk satu kelas,hku pon mulai join dorg buat memekak sampai satu tahap khairul anwar yg memekak hku pulak yg kene mangsa dgn cikgu sarimah...berasap je hku time tu x pasal2 name hku naik dan kene jerit satu skola sbb suara cikgu sarimah :3...glamour hku time tu...haha ...

naik cuti seminggu bulan 8 kami dipertemukan semula dgn rakan2 4 ARIF setelah sekian lame terpisah :') ...mcm2 cite kluar dr mulut dorg sbb serik kene pecah kelas mcm tu :3 ...bende tu menjadi igauan setiap pelajar 4 ARIF...tiba satu event skola iaitu hari terbuka aidilfitri SKPG3,hku buat hal time org buat persembahan jadi hku kene denda dgn 3 org lagi kawan hku kene nyanyi lagu raya jgak...tanpa segan silu hku nyanyi lagu "BALIK KAMPUNG" ...malu gile kot XD ...tp dalam hati asalkn x kene diri lama2 sudah =,=' ...

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN TAHUN 4 2005 berlalu,markah pon da mula melayang-layang dkat fikiran msing2.....kih3,hku boleh fail BM doe malu gile kot :3 ...tp syukur result kseluruhan hku smua naik dan hku dinaikkn smula ke kelas kedua tahun hadapan,5 BESTARI :D ,,,,,ALHAMDULILLAH :')

HAHA,tu je r kot cite yg hku ingat....sgala tambahan cite harap dimaafkn dan segala terciput cite harap ditambahkn...tambah tu bgtau tuan die dulu eh,,jgn nk ssuka hati stalk =,=' ...mampus hku nnti nk sambung dgn cite2 lain...x terlarat den...

tunggu sambungannya 5 BESTARI 2006 

Wednesday, 30 January 2013

KISAH HIDUP PERSEKOLAHAN TAHUN 3 2004


SK PASIR GUDANG 3
3 JAYA

Huaaaa,tahun ni kami2 smua jadi senior di sesi petang suda.Alhamdulillah,bersyukur ke hadrat Ilahi jua kerana dengan limpah kurnianya aku ditakdirkan masuk ke kelas pertama dengan ade perombakan sedikit dalam nama kelas...haha.
tapi hakikatnya aku berbangga kepada kawan2 aku yg berada di kelas dibelakang kerana aku dapat masuk ke kelas pertama.byk main sewaktu berada di tahun 3.padahnya tunggu diakhir cerita ni.....

maaf,cerita di tahun 3 ni saya tak berapa clear memori...hehe =,='

stahu saya di tahun ni,kami ada terlibat dgn lawatan ke agensi kilang petronas di kawasan perindustrian pasir gudang.mcm2 demo dia tunjuk seperti cara membuat air berkarbonat menggunakan sabun khas.tapi kami tidak boleh mencubanya kerana dikhuatiri boleh menyebabkan sakit perut....
kami juga dapat melihat pelbagai booth yg disediakan.

dalam kelas ingat lagi subjek  BAHASA INGGERIS,teacher ZARINA MOHD SAID...hehe
pernah tak korg buat permainan mencari jalan keluar sambil buat halangan...haha...mesti ingat kan...waktu tu, aku main sdg teacher suruh buat kerja sekolah yg diberi.permainan tu aku reka dan buat dalam buku tulis.tak sampai lima minit kitorg main,alamak ! kantoi suda....haha....apalagi,teacher rampas dan simpan dulu....
sebaik je teacher keluar,kami nampak teacher pegang dan buang dalam tong sampah =,=' .
kami satu kelas pergi r cari sampai dalam tong sampah....haha...pengotor !

main punye main,khayal punye khayal...akhirnya perikse akhir tahun suda pon berlalu...
haaaa,ni die padahnya...keputusan peperiksaan aku kali ni teruk sangat2 sampai kene campak ke kelas ketiga =,=' .....hehe...

Tuesday, 22 January 2013

KISAH HIDUP PERSEKOLAHAN TAHUN 2 2003

SK PASIR GUDANG 3...
2 BESTARI(2003)
Alkisah bermula apabila aku ditempat ke kelas lain.
kawan aku,arif farhan...die tanya aku kenapa kau masuk kelas 2 ARIF ni bukan kau 2 BESTARI...
aku yg dah letak beg,beredar pergi ke barisan 2 BESTARI.jumpe ngan kawan yg baru.walaupun duduk di kelas yg kedua tp aku tetap bersemangat utk dapatkannya pada tahun depan dengan belajar bersungguh-sungguh.beratur di barisan 2BESTARI dgn kawan2 yg baru dgn semangat yg baru aku tetap melangkah ke kelas dgn keadaan penat dan letih.kelasnya ditempatkan di tingkat atas sekali,tingkat empat.huh~,tak kepenat namanya.tp redha.waktu tu tahun yg berada di sesi petang adalah tahun1,2&3.
seterusnya,guru kelas aku waktu itu diberi nama PUAN SARIMAH BT SABIDI.garang betul cikgu tu smpai aku dapat top 5 dalam kelas semasa keputusan PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN TAHUN 2 2003.kalau tak siap kerja sekolah yg diberinya,apa lagi dibaling buku2 anak muridnya.perghhh,,,smua gerun dgn cikgu tu.biasalah kitorg ni kecik lagi.haha.satu hal lagi,dalam kelas jadual tugasan perlu berjalan dengan ketat.kalau cikgu sarimah dapat tahu dr cikgu lain yg kelas kotor hari ni,mampus kitorg kene balun.

yang paling tak dapat aku lupakan,kawan aku dr tadika namanya ikmal,dapat satu kelas dgn die tahun tu.die duduk disebelah aku.yg aku ingat die kuat bermain smpai diarahkan oleh cikgu sarimah tarik meja duduk depan sorg2...haha,tp kami satu kelas ksian.die x nakal,cume org kate die lembab.terpakse aku duduk dgn najib.bukan perdana menteri kite skrg ni.kalau PM,da lame kitorg x belajar dalam kelas.

yg paling kecoh,time hujan dgn guruh yg kuat serta kilat memancar-mancar,da r kitorg duduk tingkat 4 yg atas sekali,jelas kelihatan kilatnya.kwan2 aku yg lain sume nangis.aku tgk dorg mcm xde perasaan.haha.lpas tu,waktu subjek BI,cikgu suruh azankan kuat2 satu kelas.akhirnya,mereka dalam keadaan aman.biasalah budak kcik yg tgh manja dgn mak ayah mesti pikir lain2 akan mak ayah die kat rumah.

satu hari,tak pernah diduga buku aku pon turut sekali kene baling oleh cikgu sarimah.kawan2 aku tak percaya sbb aku diantara top5 yg selalu x kene baling buku dgn cikgu.ceh ! nk mnunjuk r ni yg aku ni selalu siap keje die.tp aku pon terlibat dalam kopi n pes.haha.kcik2 da pandai.aku terlopong tgk buku aku kene baling sbb ade kerja aku ter’skip’...hehe

di akhir tahun 2003,pihak skola telah menganjurkan jamuan akhir tahun serentak smua kelas dalam satu sesi.kami smua kene dtg ke sesi pagi waktu tu.kelas kami decide utk buat nasi ayam dgn air sirap bandung.maklumlah,kami fikir nasi ayam je time tu.acara ini berakhir dgn salam perpisahan dgn sahabat msing2.time tu kami terpaksa mnerima perpindahan 5 org sahabat kami ke sekolah lain sbb kepesatan pembangunan pendidikan di pasir gudang dgn pnubuhan sekolah rendah yg baru.

sebelum tu,sebelum saya terlupa...acara pembahagian kelas telah pon dilakukan.aku diletakkan dalam kelas 3 JAYA.mak aih,aku kate pehal aku dapat kelas keempat,padahal aku top 5 dalam kelas.
tgk2,nama kelas telah dirombak.3 ARIF time aku kelas terakhir.tu yg aku pelik knape budak2 yg x seberapa kene pergi ke kelas tu.biasalah time tu kite kcik lagi,suke2 ejek lembab dgn bodoh.

Monday, 21 January 2013

KISAH HIDUP PERSEKOLAHAN TAHUN 1 2002


   SK PASIR GUDANG 3...
1 ARIF(2002)
ingat lagi kisah ni,hari pertama mak hantar ke sekolah.waktu tu cikgu suruh mewarna.cikgunya pula namanya cg rapiah.banyak jugak jumpe kawan baru mcm natasha amiera,arif farhan,hafetz saadon,dan banyak lagi r.

sebermulanya cerita,maklumlah nak berjimat bawaklah bekal.waktu tu bawak lauk ikan sardin pedas.belajar,belajar,n belajar ade satu bunyi kat belakang beg.tengok2 bekal pecah.apa cerita nangis r aku.dah r aku ni gembeng.haha :-).nasib baek ade kawan yg baik hati,hidayah.senang r keje aku sikit.

aku ni kalau belajar x ingat dunia langsung,buku teks selalu je tinggal dalam kelas.petang2 mak mari ambik pulang ke rumah.maklumlah sesi petang.ade satu hari tercakap r kat mak yg aku ni tertinggal buku teks bawah meja.dah r pinjaman.mak mane tak marah.dari kecik mak ajar suruh jage barang elok2.tak pasal2 balik rumah kene marah dan pukul.

ni cerita kawan pulak,natasha main gunting dalam kelas.ade sorang kawan laki sedang khusyuk main ngan dia.x pasal2 natasha tergunting mulut si dia.berdarah mulut kawan tu.fahmi,budak tu r.menangis tengok mulut die berdarah.die beritahu tak sakit mula2,pastu rase pedih.lpas cikgu datang,natasha pulak menangis.haha :-).kesiannya.